Hoe werken zonnepanelen

Met zonlicht wekt u stroom op. Dat doet u met een zonnepaneleninstallatie want een zonnepaneel alleen is niet genoeg:
- Zonnepanelen
- Omvormer
- Onderconstructie
- Bevestingsmateriaal (kabels en leidingen)

Het omzetten van licht naar stroom gebeurt in het zonnepaneel. Op het moment dat er licht op valt, ontstaat er 'gelijkstroom'. De omvormer zet deze stroom vervolgens om in wisselstroom. Wisselstroom is dezelfde stroom als uit het stopcontact komt.

Welk effect hebben zonnepanelen op mijn woning?

De waarde zal stijgen. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig uw woning is. Met zonnepanelen zal uw energielabel beter zijn. De verwachting is dat de hoogte van het energielabel correspondeert met de waarde van uw woning en daarmee zal stijgen.

Hoe zit het met de subsidie in 2018?

Ook al zijn de subsidiemogelijkheden zeer beperkt, door een uitspraak van het Europese Hof is het mogelijk om de volledige btw van uw zonnesysteem terug te krijgen van de Belastingdienst. Dit betreft ongeveer 17% van de totale kosten, en scheelt ongeveer zo’n 1,5 jaar in uw terugverdientermijn.

Moet ik nu zonnepanelen kopen of wachten?

De kwaliteit van onze zonnepanelen is momenteel al goed en voordelig, ze produceren 25 jaar schone stroom. De opbrengst van nieuwe zonnepanelen gaat nog steeds wat omhoog, maar dat gaat stapje bij beetje. Het is niet waarschijnlijk dat toekomstige verbeterde panelen dat voordeel zullen compenseren. Ieder jaar dat u wacht en nog geen eigen zonnesysteem heeft, loopt u al wel besparingen mis.

Wat is het verschil tussen Poly en Mono? Oftewel tussen blauwe en zwarte zonnepanelen?

Het verschil zit in het productieproces. Het silicium in de zonnecellen vormt kristallen. Bij poly-kristallijne zonnepanelen staan deze als waaiers naar buiten, waardoor ze makkelijker licht uit de omgeving opnemen. Bij mono-kristallijne zonnepanelen staan de kristallen allemaal dezelfde richting uit. Hierdoor produceren zij beter bij directe instraling. Wat blijkt is dat in de Nederlandse omstandigheden de twee type panelen dezelfde opbrengst hebben wanneer dit over een heel jaar wordt bekeken. De betere werking van de poly's bij diffuus licht, wordt door de mono's gerealiseerd als de zon direct op de zonnepanelen schijnt. In de praktijk is het vaak een esthetische keuze. De mono-kristallijne panelen hebben veelal een zwarte afwerking, waardoor dit een egaler beeld op het dak oplevert. Dit is een heel persoonlijke opvatting. Omdat de twee typen gelijkwaardig zijn qua productie, garanties en levensduur, wordt vaak enkel afgewogen of de meerprijs van de mono-kristallijne panelen past bij uw esthetische voorkeur. De keuze is aan u!

Hoe werkt de btw teruggave van zonnepanelen?

Btw terugvragen kan voor zowel de btw op de aanschafkosten als de btw op de installatiekosten van het zonnestroomsysteem. De 21% btw die u betaalt heeft, kunt u bij de Belastingdienst terugvragen. De Belastingdienst heeft een document gepubliceerd met de meest gestelde vragen en antwoorden over btw-teruggave zonnepanelen. Voorbeeld btw-teruggave zonnepanelen Stel dat begin 2016 een systeem van 12 zonnepanelen met een vermogen van 2.900 Wp is aangeschaft. Het systeem kostte € 5.149,-, inclusief 21% btw op de materialen en installatiewerkzaamheden. De verlaging van de btw op de installatiewerkzaamheden is in 2013 door de Nederlandse overheid ingesteld en liep tot 1 januari 2015. De btw-teruggave zonnepanelen komt bij een dergelijke installatie neer op ruim € 894,-. Het forfaitbedrag dat afgedragen moet worden aan de Belastingdienst is € 60,-.