Wat kan jij nog beter isoleren?

Welke isolatiemaatregelen nodig zijn voor jouw woning, hangt af van de isolatie die al aanwezig is. Heb je geen idee hoe jouw huis geïsoleerd is? Kijk dan eerst naar het bouwjaar.

Bouwjaar tot en met 1975

Huizen van voor 1976 zijn bij de bouw niet of nauwelijks geïsoleerd. Waarschijnlijk is er in de loop der jaren wel een en ander verbeterd. Vaak is dat dakisolatie (omdat de zolder werd verbouwd) en dubbel glas (omdat de kozijnen werden vervangen). Als het recent is gebeurd, is de dakisolatie goed en is het glas van HR++ kwaliteit. Maar zijn de verbeteringen al wat ouder, dan is het waarschijnlijk matige dakisolatie en gewoon dubbel glas. Verder ontbreken vaak nog vloerisolatie en gevelisolatie.

Bouwjaar 1976 - 1982

Huizen gebouwd in de periode 1976 tot en met 1982 hebben tijdens de bouw matige spouwmuurisolatie gekregen en matige dakisolatie (dikte 5 centimeter). De ramen in de woonkamer hebben gewoon dubbel glas (geen HR++), de ramen in de slaapkamer enkel glas. Vloerisolatie ontbreekt.

De isolatie van woningen uit deze bouwperiode verbeter je met vloerisolatie en triple glas of HR++ glas in ramen die nog enkel glas hebben. Zijn de ramen of kozijnen in de woonkamer aan vervanging toe, dan is kun je daar het beste meteen triple glas of HR++ glas in laten zetten. Heb je plannen om het dak te renoveren of de zolder te verbouwen, overweeg dan extra dakisolatie.

Bouwjaar 1983 - 1991

Huizen gebouwd in de periode 1983 – 1991 hebben overal isolatie (dak, buitenmuren (gevel), en vloer), maar de isolatiewaarde van het materiaal is aan de lage kant en vaak zit er alleen in de woonkamer dubbel glas. Als je plannen hebt voor groot onderhoud, is het de moeite waard om extra isolatiemateriaal, HR++ of triple glas aan te brengen. Bijvoorbeeld als je kozijnen of ramen moet vervangen of een zolder bewoonbaar gaat maken. Heb je een kruipruimte, dan kun je de vloerisolatie verbeteren.

Bouwjaar 1992 – heden

Huizen die gebouwd zijn vanaf 1992 zijn goed geïsoleerd. Extra isolatie is daar niet noodzakelijk, behalve als je jouw huis energieneutraal wilt maken. Je kunt je huis sowieso energiezuiniger maken met een (hybride) warmtepomp, zonneboiler en zonnepanelen. 

Floris SmienkComment